Svenska lagar om spel

Det var 1934 som det första tillståndet för att erbjuda spel om pengar kom, då var det staten som gav det tillståndet till bolaget Tipstjänst. Anledningen var att man hade sett en ökning under 1920-talet vad det gällde vadslagning på sport fastän det var förbjudet. Och nu ville man in och kontrollera en del av det i alla fall. Då var man alltså tvungen att först ge tillstånd för spelandet.

Den svenska staten var nu av den uppfattningen att den enda lösningen för detta ”samhällsproblem” var att skapa ett statligt spelmonopol där man genom företaget Tipstjänst kunde ge folket ett tryggt sätt att spela om pengar. De första tjänsterna som Tipstjänst hade att erbjuda var: Stryktipset, Siffertipset och Pooltipset, allt överskott från spelen gick då till idrottsrörelsen i Sverige. Men företaget Tipstjänst skulle komma att bli helt förstatligat 1943 då staten köpte alla aktierna som fanns i företaget. Sedan dess går alla pengar från överskottet in till statskassan innan de fördelas ut.

Idag

Nuförtiden kan man säga att spellagstiftningen i landet blir utsatt för påtryckningar från tre olika håll. Å ena sidan har det skett lite av en allmän liberalisering i Sverige, det har blivit lagligt för nattklubbar att hålla öppet till fem på morgonen och det finns självplock på Systembolaget. Å andra sidan har vårt medlemskap i EU gjort att Sveriges lagar för spelande vart tvungna att anpassa sig efter de gemensamma reglerna inom EU vad det gäller fri handel med varor och tjänster inom unionen. Å det tredje och sista är att Internets frammarsch har gjort att flera människor i Sverige kan komma runt den svenska lagstiftningen om spel genom att spela på utländska sajter.

Summan av det här blir att man får vara lite försiktig när man spelar om pengar på nätet, spelar man på en sida med bas inom EU tillexempel så slipper man skatta på sin vinst. Medan man kan åka dit ordentligt om man spelar på en sida från till exempel USA. Så kolla alltid upp vart spelbolaget bakom spelsajten har sin bas så att du vet vilka regler som verkligen gäller.